Ceritera Si Dia <3
Home Owner Websites Others
Welcome!

Hover the image :)
Tagboard!


Past

 • Planning Cuti Sekolah
 • Wordless Thursday
 • Jika Tersepit Antara Pilihan
 • Debaran 14 November 2011
 • Buat Candidate SPM
 • Entry Sengal
 • Entry Makan pada Hari Raya AidilAdha
 • Rasa Sakit bila Disakiti
 • Part 2 : Langkawi Trip
 • Part 1 : Langkawi Trip

 • Credits!

  Basecode: Dilla Eyra
  Some help:   
  Edited by: Little Faa


  Perkataan Lazim Si Kaum Hawa

  Tadi aku pegi jalan2 kat blog. Pastu aku terjumpalah info yg aku rasa sangat menarik :)

  Hati-hati wahai kaum adam, read this !


  Apabila perempuan mengatakan...

  FINE
  Ini la yang perempuan suka gunakan untuk hentikan pergaduhan, lebih-lebih lagi bila dia rasa dia yang betul dan anda kena diam. Jangan sekali kali gunakan perkataan ini untuk memberi gambaran rupanya, terutama sekali apabila dia sedang mencuba pakaian di kedai - hanya akan membawa anda berdua bergaduh.

  LIMA MINIT
  Ini sebenarnya setengah jam. Ianya sama jugak dengan lima minit yang perlawanan bola sepak akan berakhir sebelum anda membawa sampah ke luar, jadi ini adalah pertukaran yang seimbang.

  TAKDE APA-APA
  Ini bermakna "something" dan anda perlu berjaga-jaga! Perkataan ini melambangkan perasaan perempuan yang inginkan anda berputar-putar kat dalam macam mesin basuh. Selalunya, ini akan memulakan pergaduhan yang akan bertahan selama 'LIMA MINIT' dan diakhiri dengan 'FINE'.

  PERGILAH! (dengan kening terangkat)
  Ini adalah satu cabaran yang akan membuat si perempuan menjadi marah dengan 'TAKDE APA-APA' dan diakhiri dengan 'FINE'. PERGILAH (dengan kening biasa) Ini bermakna 'mengalah' atau 'buat je la apa yang awak nak sebab saya tak kisah'. Anda hanya akan mendapat situasi ini dan dalam beberapa minit diikuti dengan 'TAKDE APA-APA', 'FINE' dan dia akan bercakap kembali dengan anda dalam masa 'LIMA MINIT' apabila dia dah sejuk.

  MENGELUH YANG KUAT
  Ini sebenarnya bukanlah perkataan, tetapi kenyataan yang sering disalah anggap oleh kaum lelaki. 'MENGELUH YANG KUAT' bermakna dia merasakan anda adalah seorang yang bodoh ketika itu dan dia sendiri terfikir kenapalah dia menghabiskan masa berdiri di situ dan bergaduh mengenai 'TAKDE APA-APA'.

  MENGELUH YANG PERLAHAN
  Lagi sekali, ini bukanlah perkataan. 'MENGELUH YANG PERLAHAN' membawa maksud yang dia berasa puas. Adalah lebih elok jika anda duduk diam, jangan buat sebarang tindakan... dan dia akan kekal puas.

  OKAY LAH

  Ini adalah kenyataan yang paling merbahaya seorang perempuan boleh buat kepada lelaki. 'OKAY LAH' bermakna dia ingin berfikir panjang sebelum dia membalas terhadap perbuatan anda yang telah menyakitkan hatinya. 'OKAY LAH' selalunya digunakan dengan 'FINE' bersama 'Kening Yang Terangkat'.

  BUAT LAH
  Satu ketika di masa depan dalam masa terdekat, anda akan dilanda masalah yang besar.

  TOLONGLAH
  Ini bukan kenyataan, sebaliknya adalah pelawaan. Seorang perempuan memberi anda peluang untuk mengeluarkan sebarang alasan atau sebab di atas apa yang telah anda lakukan. Anda mempunyai peluang yang adil dengan kejujuran, jadi berhati-hati dan anda tidak akan mendapat 'OKAY LAH'.

  TERIMA KASIH
  Seorang perempuan mengucapkan terima kasih. Jangan pengsan. Terima dan ucapkan sama-sama.

  TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK
  Ini banyak berbeza dari 'TERIMA KASIH'. Seorang perempuan akan menggunakan ini apabila dia dah terlampau marah pada anda. Ini menunjukkan yang anda telah menyinggung perasaannya dan akan diikuti dengan 'MENGELUH YANG KUAT'. Berhati-hati untuk tidak bertanya apa yang salah selepas 'MENGELUH YANG KUAT' kerana ini hanya akan membuat dia berkata 'TAKDE APA-APA'. 


  Aku tulis sikit :

  Honestly aku TERNGANGA kejap bila baca benda nie. Hahaha, sebab aku mmg suka sebut sesetengah daripada perkataan lazim di atas ni ^^ maklumlah, aku kan kaum hawa jugak. keh3. 

  Perkataan yg aku suka sebut ;

  FINE ,


  TAKDE APA-APA,


  PERGILAH,


  OKAYLAH,


  TERIMA KASIH dan TERIMA KASIH BANYAK2 :)


  dan aku pun suka mengeluh kuat :D #mengeluh perlahan tu im not sure :-|

  pssttt : girls, korang pulang macam mana ? ;)

  Labels: , ,